lundi 3 mars 2008

Kaolack

Hallo!
Voor jullie denken dat ik hier een al te gezellig leventje leid: er wordt hier ook hard gewerkt. Eind vorige week stond een missie naar Kaolack op het programma, om er de 2 grootste projecten
van BTC in Senegal
te bezoeken. Kaolack ligt schuin rechts (;) van Dakar, op zo'n paar honderd kilometertjes... die zó werden overbrugd door onze 4x4, vakkundig bestuurd door Cher, chauffeur en ex-korporaal van het Senegalese leger.
Verder is de man van nature zeer zachtaardig, en heeft hij in tegenstelling tot de andere chauffeur, Ousman, genoeg aan één vrouw.

BTC heeft zijn projecten in Senegal 'geconcentreerd', zowel wat betreft de regio als wat betreft de inhoud. De regio waar BTC het meest in investeert is de "bassin arachidier", bekend voor zijn arachidenoten, hoewel de oogst de laatste tien jaar wegens de grote droogte in elkaar is gestort. Het eerste project draait rond gezondheid, en probeert in 2 regio's een systeem van basisgezondheidszorg uit te bouwen. Tegelijk wordt de bevolking gesensibiliseerd rond familiale planning, tijdig bezoek aan de dokter bij zwangerschap (vrouwen of meisjes wachten daar al te vaak mee tot ze 6 of 7 maanden ver zijn!) mutualiteiten uitgebouwd, apotheken geïnstalleerd enz. Niet altijd simpel! Zeg maar eens aan de Senegalezen om hun aantal kinderen te beperken, of dat ze moeten betalen voor gezondheidszorg vóórdat ze ziek worden!

Het tweede project is één van de grootste projecten van BTC ter wereld, dat erop gericht is om meer dan 300.000 mensen van drinkbaar water te voorzien. Jep, de klassieke ontwikkelingssamenwerking: putten graven! Maar niet alleen dat, ook watertorens om het water tijdelijk in op te slaan, een enorm netwerk van waterkranen (fonteintjes), en het organiseren van de bevolking zodat ze zelf zouden kunnen instaan voor het onderhoud, dankzij de prijs die voor het water wordt betaald. Alleen, het water daar is vaak zeer zout, en zit vol fluor. Dezelfde fluor als die in uw tandpasta. Fluor is giftig, maar kan geen kwaad in kleine hoeveelheden. Maar vermits er daar zoveel van aanwezig is in het drinkwater tast het de tanden aan! Veel mensen hebben er dus juist rotte, zwarte tanden. Nu proberen ze daar het water te zuiveren zonder dat het de kostprijs al te veel omhoogduwt. Per slot van rekening houdt dit project op eind dit jaar, en moeten ze het zelf verder zien te rooien.

Ikzelf heb er interne vergaderingen gehouden met de mensen van het project en de 2 vrijwilligers die voor de projecten werken rond communicatie. En er mag wat gecommuniceerd worden! Het gaat per slot van rekening om bijna 25 miljoen euro voor de 2 projecten samen... slik! Volgende week donderdag en vrijdag mag ik er opnieuw naartoe... hopelijk verkiezen de malariamuggen nog steeds de locals...

1 commentaire:

Griet a dit…

Joep,
zeg, waar haal je dat mooie kaartje? Kan je me er zo eentje vinden van Benin/Cotonou en omstreken?
xx