jeudi 21 février 2008

Dieu vous récompensera...


Nagadev? Comment ça va? Ñungifi - Nous allons bien ici! Vandaag en gisteren bezochten we enkele microprojecten... kortweg MIP's genoemd. Die hebben niet direct iets te maken met microfinanciering hoor. Waarmee dan wel? Mensen, kleine bedrijfjes of organisaties schrijven een dossiertje, dat ze indienen bij de ambassade: zij heeft de bevoegdheid en maakt de eerste selectie. De opvolging is dan weer voor BTC. Er wordt enkel financiële steun gegeven, maar die maakt soms een wereld van verschil. De MIP's zijn dan ook populair: jaarlijks krijgen ze daar zo'n 200 dossiertjes binnen, waarvan er dit jaar 22 werden weerhouden. 5 daarvan bevinden zich in Dakar, en vrijdagochtend zullen we ze allemaal uitgebreid bezocht hebben, een beetje in afwachting van het grote werk volgende week (het grote waterproject in Kaolack!)

Ontwikkeling kan vaak heel simpel zijn. In enkele straten van Dakar Ponty, een zeer arme buurt die voornamelijk bestaat uit migranten, hebben de buurtbewoners zich verenigd. Er is een schooltje voor een 100-tal kinderen die les krijgen van vrijwilligers uit de buurt, er is technisch onderwijs (taxi's herschilderen, auto's repareren, lassen, enz.) en ateliers waar speelgoed en meubilair wordt gemaakt van gerecycleerd afval. U mag altijd een zak flessendoppen of kroonkurken opsturen, ze worden goed besteed!


België heeft enkel geld gegeven voor professionele machines, in totaal voor zo'n 12.000 euro. Maar wat voor machines! Aliou Camara zei over de 'compresseur': "On rêvait de cette machine, on se disait qu'on la pourrait jamais acheter. Mais c'était comme la pluie: tout à coup elle était là." Met als gevolg: meer klanten, meer inkomsten, meer werk, meer geld voor de hele buurt.

Zoals één van de formateurs zei die morgen: "Quand vous plantez un arbre, dont les gens mangent les fruits, Dieu vous récompensera."

Aucun commentaire: